Yaşadığımız modern çağda dış görünümümüzün insanlar üzerinde bizimle ilgili bir intiba bıraktığı yadsınamaz bir gerçektir. Bu nedenle en az ağız sağlığı kadar diş estetiği de önemli bir boyut kazanmıştır. Özellikle de televizyonlarda, dergilerde ve billboardlarda hergün maruz kaldığımız estetik görünümlerden sonra güzel bir gülüşe sahip olmanın önemi kat be kat artmaktadır. Sadece dişlerin yeterince beyaz olmaması ve estetik bulunmamasından ötürü birçok kişi gülmekten çekinmekte, gülüşünü saklamaya çalışmakta ve bu durum özgüven eksikliğine yol açmaktadır.
Gelinen bu noktada geleneksel diş hekimliği uygulamaları yerini yavaş yavaş estetik diş hekimliğine bırakmıştır. Başka bir deyişle; geleneksel diş hekimliği tanı, tedavi, ağız hijyeni gibi klasik ve temel işlevler ile ilgilenirken estetik diş hekimliği işin daha çok sanat kısmıdır. Ancak günümüz modern toplumlarında estetik en az geleneksel uygulamalar kadar elzem görülen bir hal almıştır. Üstelik estetik diş hekimliğinin de aynı zamanda tedavi edici olduğu unutulmamalıdır.
Estetik diş hekimliği sayesinde dişe uygulanan dolgular ve implant tedavileri doğal bir görüme sahip olmakta ve kişinin kendi dişlerinden ayırt edilememektedir. Böylece kişinin sosyal yaşamında dişlerini göstermekten çekineceği bir durum yaşanması engellenmiş olmakla birlikte tam tersi dişler çok daha sağlıklı görünmektedirler.
Estetik Diş Hekimliği Uygulamaları
Estetik diş hekimliğinin sanat olarak adlandırılması yapılan uygulamaların bilinmesi ile çok daha anlaşılır gelecektir.
Gülüş Tasarımı:
Herkes bembeyaz dişlere ve güzel bir gülüşe sahip olmak ister. en güzel gülüş ise kişinin ideal gülüşüdür. Estetik diş hekimliği gülüş tasarımı uygulaması ile ideal gülüşünüzü keşfetmenizi ve ideal gülüşünüze ulaşmanızı sağlamaktadır. Gülüş tasarımında kişinin yaşı, cinsiyeti, yüz şekli, ten rengi, dudakları, diş eti formu, dişlerinin dizilimi ve dişlerinin rengi gibi etkenler dikkate alınmaktadır.
Diş Eti Şekillendirme:
Diş etinin oranının istenilen ölçüde olması gülüş estetiğinde önemli bir unsurdur. Bazı insanlar diş etlerinin çok uzun olmasından dolayı güldüklerinde rahatsızlık hissetmektedirler. Bu durum diş eti şekillendirme ile kolayca giderilebilen bir problemdir.
Diş Beyazlatma:
Bleaching olarak da adlandırılan diş beyazlatma yöntemi en çok tercih edilen diş hekimi estetiği uygulamasıdır. Dişler yeterince fırçalanmalarına rağmen yinede istenilen beyazlığa ulaşamayabilmektedir. Bu tip vakalarda jel ve ışık ile uygulanan ve ortalama olarak 1 saat süren diş beyazlatma etkili ve zararsız bir uygulamadır.
Ofis ve ev tipi olmak üzere iki tür diş beyazlatma yöntemi bulunmaktadır. Ofis tipi diş beyazlatma hızlı bir şekilde dişin rengini 3-4 ton açmaktadır. Ev tipi diş beyazlatmada ise kişi, diş hekiminin ağzın ve dişlerin ölçüsünü alarak hazırladığı aparat yardımı ile beyazlatıcı jeli dişlerine kendisi uygulamaktadır. Bu işlem klinik kadar hızlı olmamakla birlikte yinede etkisini 5-7 gün içinde göstermektedir.
Kompozit Bonding:
Herhangi bir nedenden yıpranmış, aşınmış, kırılmış, çürümüş veya renk değiştirmiş dişlere kompozit dolgular uygulanabilmekte ve dişler eski, doğal formlarına yeniden kavuşturulabilmektedir. Kompozit diş malzemesinin dişin üzerindeki boşluklara uygulanmasıyla gerçekleştirilen işlem sonucunda dişler son derece doğal ve sağlıklı bir görünüme kavuşmaktadırlar.
Diş Kaplama:
Diş kaplama uzun yıllar metal bir alt yapı üzerine uygulanmıştır. Ancak günümüzde gelişen teknolojiler ile birlikte dişin alt yapısı metalsiz, tamamen porselenden yapılabilmektedir. Doğal dişler gibi ışığı geçiren porselen kronlar bu özellikleri sayesinde doğal dişlere en yakın görünümü sağlamaktadırlar.
Diş İmplantları:
Diş kayıplarında uygulanmakta olan diş implantı çene kemiğine yapay diş kökü yerleştirme işlemidir. Titanyum kullanılan bu yapının yan etkisi bulunmamakta ve eksik olan dişin hem fonksiyonel hem de estetik eksikliği tamamlanmış olmaktadır.
Ankara estetik diş hekimi seçimi için tıklayınız.