Teknolojinin ve bilimsel çalışmaların gelişmesi ile ağız ve diş sağlığının korunmasında yeni tanı ve tedavi yöntemleri uygulanmaya başlanmıştır. Günümüzde diş kayıplarının tedavisinde uygulanan en nitelikli işlem diş implantı işlemidir. Diş implantı uygulaması ile hastalar dayanıklı ve kullanımı oldukça konforlu bir diş ya da dişlere sahip olarak diş dizilimlerini koruyabilmektedir.
Diş İmplantı Nedir?
İmplant günümüzde doğal dişlere en yakın alternatiftir. Eksik olan dişlerin fonksiyon ve estetiğini tekrar sağlamak amacıyla protezlere destek için çene kemiğine yerleştirilen ve uygun malzemeden yapılan yapay diş köküdür. İmplant uygulamaları uzun ömürlü ve yaşam boyu sorunsuz şekilde kullanılabilen daha çok titanyumdan yapılan vidalardır.
İmplant yöntemi ile geleneksel köprü ve protezlere göre daha iyi konuşma ve çiğneme fonksiyonu sağlanır ve yüzünüzde doğal bir görünümü de beraberinde getirir. Doğru teşhis, yeterli bilgi, tecrübe ve ekipmanla uygulandığında diş implantı, hasta ve hekim açısından başarılı sonuçlar verebilen bir tedavi şeklidir. Günümüzde değişik implant tipleri üretilmiştir; en popüler olan implant tipi 'vida' şekilli olanlardır.
Diş İmplantı Nasıl Yapılır?
Diş implantı uygulaması çene kemiklerine yerleştirilen titanyum malzemeden elde edilmiş implantın vücut tarafından öz parça olarak kabul edilip sabitlenmesi disiplinidir. Diş ve diş kökü kayıplarında uygulanan implant tedavisi cerrahi bir işlemdir ve alanında uzman diş hekimleri tarafından sterilizasyonu tamamlanmış kliniklerde uygulanması gerekmektedir. Çene kemiğinde implanta uygun bir boşluk açılmaktadır ve implant bu boşluğa kusursuz bir şekilde yerleştirilmektedir. İmplant uygulaması hastanın durumuna bağlı olarak genel ya da lokal anestezi altında gerçekleştirilmektedir. Takılan implantın kemikle kayması için 3 ila 6 ay beklenmekte ve sonrasında üzerine porselen diş uygulaması yapılmaktadır.
Diş İmplantı Nasıl Bir Görünüm Sağlar?
İmplant uygulamasının doğal bir görüntü vermesi için, implant uygulaması üzerine yapılan porselen dişlere önem vermek gerekir. Özellikle ön dişlere yapılan implant tedavisinde porselen dişlerin kullanılması doğallığı sağlayacaktır. Bunun dışında zirkonyum abautment ve zirkonyumdan yapılan protezlerde ön dişler için tercih edilebilir. Titanyum bazlı protezler dayanıklılık açısından memnuniyet seviyesini arttırıcı rol oynar. Hastanın diş yapısı, implantın yapıldığı bölge ve hekim tecrübeleri bir araya getirilerek en uygun yöntem belirlenmelidir.
Diş İmplantı Kimlere Uygulanır?
Hastalarda implantları yerleştirecek kemik yapısının bulunması halinde (kemik yoksa yapay kemik oluşturulabilir) ve yaraların iyileşmesini engelleyecek sistemik bir hastalığın olmaması halinde, istenildiği kadar implant kullanılabilir. Yerleştirilen vidaların belirli bir boyu ve genişliği bulunmaktadır. Çene kemiği bunları alabilecek kadar uygun genişlikte olmalıdır. Yani başarılı bir implant uygulaması çene kemiğinin durumuna bağlıdır. Ayrıca uygulanan tedavi sırasında ve tedaviden sonra diş etlerinin sağlıklı olması gerekir. İmplant uygulaması kemik gelişimi tamamlanmamış kişiler için uygun değildir. Bu da genelde 18 yaş civarıdır. Bu yaştan sonra rahatlıkla uygulanabilir.
Diş İmplantı Nasıl Uygulanır?
Diş hekimleri tarafından steril ortamlarda küçük bir cerrahi işlemle çene kemiğine yerleştirildikten sonra yaklaşık olarak iki-üç ay içinde implant çene kemiğine tutunur. Implantların kemik ile tam birleşmesini (Osteointegration) sağlamak için ilk 3-6 ay iyileşme sürecidir. Bu aşamalardan sonra gerçek bir diş kökünün yerini alan implant, üzerine konacak protezi taşıyacak duruma gelir. Bazı durumlarda hastalara genel anestezi uygulanabilir. İmplant uygulamasının yapılabilmesi için, öncelikle implantı destekleyecek kemik yapısının olması ve diş etlerinin sağlıklı olması gerekir. Bunlar olmadığı durumda ilave kemik cerrahisi uygulamaları ile de implant yapılır ve başarı oranı çok yüksektir.
Diş İmplantı Tedavisi
Günümüzde pekçok hasta diş implantı tedavisinden çekinmektedir. Bunun sebebi cerrahi bir işlem olması ve uzun bir süreci kapsamasıdır. Ancak implant tedavisi diş kayıplarında günümüzde uygulanacak en nitelikli ve dayanıklı işlemdir. Tek bir implantı yerleştirilmesi işlemi 15 ila 20 dakika arasında sürmektedir. Uygulama sonrasında ağız bakımının ve diş hekiminin önerdiği ilaçların kullanılması ile oldukça konforlu bir süreç yaşanmaktadır.
Diş implantı uygulaması her hasta için uygun olan bir tedavi değildir. Özellikle şeker ve tansiyon hastalarının ve kronik kalp problemi yaşayan hastalara uygulanamamaktadır. Diş implantı tedavisi öncesinde ayrınıtlı bir sağlık muayenesi ve implantın uygulanacağı bölgesinde kemik taraması yapılmaktadır.
Diş İmplantı Tedavisi Ne Kadar Sürede Tamamlanır?
Uygulanan tedavinin tamamlanması hastanın durumuna ve yapılan işlemlerin içeriğine bağlı olarak değişir. Uygulanan operasyon 1-2 saat içinde tamamlanır. Hastaların kemik yapısı ve dişlerinin durumuna göre yaklaşık olarak 2-3 ay civarında bir süre sonra kalıcı protezler yerine takılarak tedavi tamamlanır. İmplant tedavisinin ömrü kaç yıl olur? Bu tedaviyi uygulayan doktorun tecrübesi ve tedavi uygulanan hastanın dişlerine ve ağız sağlığına önem vermesi ve sigara kullanımı implant dişin ömrünü belirleyecektir. Ağız sağlığına ve diş sağlığına dikkat edilmezse implantların ömrü uzun olmaz. Uygun koşullarda yerleştirilen implantlar uzun süre hizmet eder. Hastanın kemik oranı değerlendirilip, sürekli olarak kontrol altında tutulması implantın ömrünü uzatacak uygulamalardır.
İmplant tedavisinde yapay dişlere sahip olunmaktadır. Uygun şekilde yapıldığında ve iyi bakım uygulandığında ömür boyu kullanılabilirler. İmplantların ömrünü kısaltacak etkenler, doğru bakımın yapılmaması, diş eti hastalıklarının olması ve dişlere özen gösterilmemesi gibi etkenler gelir. Hastaların alkol ve sigara kullanma alışkanlığının olması normal dişlerde olduğu gibi, implant dişlerde de olumsuzluklara neden olacaktır. Günümüzde çok çeşitli implant markası bulunmaktadır. Kaliteli ve diş yapısına en uygun implant seçimi kliniğimizde uzman doktorunuz tarafından yapılmaktadır.
Diş İmplantı Uygulamasının Tercih Edildiği Durumlar
Diş implantı uygulaması için hasta seçimi büyük önem taşımaktadır. Uygun hastanın seçilmesinde hastanın total sağlık durumu ve implant uygulaması yapılacak bölgenin durumu göz önünde bulundurulmaktadır.
Diş implantı;
- Kısmi ya da tam dişsiz hastalarda
- Çene ve yüzde yaşanan deformasyonlarda
- Hareketli protez kullanmak istemeyen hastalarda
- Doku toleransının düşük olduğu hastalarda
- Kusma refleksi olan hastalarda
- Travmaya bağlı kök kırıkları ya da diş kayıpları yaşanan hastalarda
- Tek diş eksikliği bulunan (komşu dişlerin sağlam olduğu) hastalarda sıklıkla uygulanmaktadır. Hareketli diş protezleri hastaların yaşam kalitelerini düşürmekte ve kullanım konforu sağlamamaktadır. Bu nedenle diş implantı uygulaması sıklıkla tercih edilmektedir.
Diş implantı tedavisinin uygun olmadığı durumlar ise şu şekildedir;
- Çeşitli kalp hastalıkları bulunan hastalarda (özellikle kalp kapakçığı protezi bulunan hastalar)
- Enfeksiyona bağlı hastalıkları olan kişilerde
- Böbrek hastalıkları
- Radyoterapi gören hastalarda
- Alkol bağımlılığı olan hastalarda
- Kalsiyum eksikliği bulunan hastalarda
- Beslenme bozukluğu bulunan hastalarda
- Kan hastalığı bulunan hastalarda (hemofili, lösemi gibi)